Вчителька моєї доньки покликала мене до школи і з незадоволеним виглядом показала мені твір дочки, якому вона поставила низьку оцінку, тому що хід думок моєї доньки їй не сподобався. Тут я вже зірвалася з ланцюга.

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ
Advertisements        

Нещодавно у мене відбулася не дуже приємна розмова з вчителькою моєї доньки. Вона веде у Маші російську мову. Справа в тому, що педагогу не сподобався твір, написаний моєю дочкою. Однак я вважаю, що вона не має рації — кожна дитина має право вільно висловлювати свою думку і не потрібно учнів ставити в рамки. Хіба винна моя дочка в тому, що її позиція відрізняється від загальноприйнятих стандартів? Перед учнями стояло завдання: написати твір про будь-яку картину минулого століття, висловивши свою думку.

Маша обрала художній витвір “У трамваї” П. Костюкова. На картині зображено салон трамвая, де є вільні місця, але маленька дівчинка все одно поступається місцем літньому чоловікові. Мама дівчиська стоїть поряд невдоволена, ніби зупиняє її . Моя дочка сприйняла побачене по-своєму. Маша написала, що мама зупинила доньку, тому що в салоні були вільні місця, неповажне ставлення тут не до чого. Дівчинка просто не помітила сидінь, а мати їй пояснила, що немає потреби їхати стоячи. Також донька написала, що дітям небезпечно їхати стоячи у трамваї. Вони можуть впасти або потрапити в тисняву, якщо зайде багато людей на зупинці.

Advertisements        

Вона акцентувала увагу на тому, що мама піклується про свою улюблену доньку, адже небезпечна поїздка загрожує небезпечними наслідками. Тим більше, чоловік на картині не такий уже й старий. Вчителька поставила “трійку” і написала, що не вловила перебіг її думок. Вона розкритикувала твір дочки перед усім класом, навіть висміяла Машу. Мовляв, вона неправильно зрозуміла головне посилання. На її думку, на картині зображено злісну жінку, яка не виражає повагу до людей похилого віку. Я заспокоїла доньку і пояснила, що її вчителька просто має вузьке мислення. Вона не мала жодного права нав’язувати свою думку, адже автор не давав точного трактування свого витвору. Я поговорила з педагогом та пояснила, чим я незадоволена. Я вважаю, що неправильно пригнічувати дитину і нав’язувати їй якісь стандарти. Вчителька погодилася, виправила оцінку та вибачилася перед донькою. Конфліkт вичерпано, але осад залишився.

Advertisements