Ольга Захарівна покликала сім’ю доньки за стіл, а онукові сказала, що має для нього подарунок. але від відповіді онука вона мало не дар мови не втратила.

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ
Advertisements        

“Хіба це діти?! Це сволоти!”, так можна коротко висловити думку багатьох бабусь і дідусів про своїх онуків. Вони хочуть, щоб онуки були скромними та стриманими, а їхні діти, батьки онуків, хочуть бачити своїх чад розкутими та нахрапистими. Дикий капіталізм потребує відповідний контингент. Одвічна проблема батьків і дітей набуває нового забарвлення. “Хіба це діти?! Це сволоти!” Так починалася гумореска, у виконанні Володимира Етуша. Монолог вчителя для учнів. Але це було давно. Ще в минулому столітті. А як справи сьогодні? Наводжу два монологи бабусь про своїх онуків та їх виховання батьками. – Я б з радістю посиділа б з онуком, і на ніч його до себе забирала б, – зітхає Світлана Семенівна.

– Але ж з ним неможливо впоратися. Абсолютно невихований хлопчик. Соромно з ним до людей виходити. То втече, то хамит, то вередує. Мій син у дитинстві був іншим. І що вражає найбільше, то це те, що батьків його поведінка зовсім не турбує. Це ж розуму незбагненно – онук постійно щось вимагає, влаштовує істерики, додому хоче. У наш час батьки не тягали із собою іграшки для дитини, коли йшли у гості. А зараз?! Приходять у гості і приносять сумку з іграшками різними, аби їм дитина дала спокійно чаю попити. Сім’я цілком пристойна, і син, і невістка цілком адекватні люди. Їх син не знає, що таке дисципліна. Невістка виправдовує сина, мовляв, зараз діти розкуті.

Advertisements        

А мені здається, що цим “розкутим” наплювати на дорослих. – І не кажи, Семенівно, – підтримує подругу Ольга Захарівна. – Нещодавно донька із сім’єю прийшли в гості. Я зраділа, їх запросила до столу. Кажу онукові: “У мене тобі подарунок” і простягаю йому шоколадку. Він подивився на мене здивовано і каже: “Це шоколадка подарунок?”. Запитую дочку: “Твій син не знає слова “дякую?””. А та мені у відповідь: “Хлопчик відвертий. Не вміє і не хоче брехати”… Одвічна проблема “батьків і дітей”? Чи все ж таки проблема в різкому переосмисленні моральних цінностей? Бабашки та дідусі цінують скромність і стриманість, а матусі з татками віддають перевагу розкутості та нахрапистості. Дикий капіталізм вимагає свого, що з нього взяти.

Advertisements